Delen:
Lekkere wijn recepten

Makreel met couscous, tomaat en basilicum

Ingrediënten:
 

  • 4 makrelen, gefileerd
  • 100 g couscous
  • 100 ml bouillon (van groente of kip), kokendheet
  • 1 pruimtomaat, in kleine blokjes
  • ½ komkommer, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 eetl munt, fijn gesneden
  • 2 eetl peterselieblad, fijn gesneden
  • 4 eetl olijfolie
  • 75 ml olijfolie
  • 2 eetl sjalot, in halve ringetjes
  • 1 teen knoflook
  • 100 g kerstomaat, in vieren
  • sap van 1 citroen
  • 10 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd
  • ragfijn gesneden schil (alleen het geel) van 1 citroen

 

Bereidingswijze

  1. Doe de couscous in een ruime kom. Giet de bouillon erbij, roer even door elkaar en voeg direct de blokjes tomaat toe. Zet 10 minuten weg met een deksel erop.
  2. Roer dan de couscous goed los met een vork. Voeg de komkommer, bleekselderij, munt en peterselie toe. Roer er 2 eetlepels olijfolie door. Zet apart.
  3. Maak de tomatensaus. Doe de 75 ml olijfolie in een klein steelpannetje en voeg de sjalot en knoflook toe. Laat op laag vuur – niet warmer dan 80 °C – in 10 minuten zacht worden. Haal van het vuur en voeg de stukjes kerstomaat, het citroensap en de basilicum toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
  4. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur met 2 eetlepels olijfolie. Leg de makreel op de huidkant in de pan. Bak tot de vis aan de dunne kant van de filet van glazig naar roze verkleurt. Dan is hij halfgaar. Draai de filets op de vleeskant, zet het vuur uit en laat de filets nog 1 minuut in de pan liggen.
  5. Schep de gewenste hoeveelheid couscous op de borden en leg de makreelfilets erbij. Lepel de tomatensaus erbij, bestrooi met de citroenschilletjes en serveer direct.

    De couscous en de tomatensaus mogen op kamertemperatuur worden geserveerd.

 

Wijn-spijs:
De Custoza van Monte del Fra is lekker stuivend, met een fruitige en verfijnde smaak. De wijn heeft een subtiele zoetzuur balans die naadloos aansluit bij de zuren van tomaat en citroen in het gerecht. De wijn blijft de hoofdrol spelen in deze combinatie en dat verdient hij ook.

Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden
Even geduld a.u.b.